Kevään valmennusuutisia
TPK 2009Julkaistu: 06.04.2024 17.20

Kevään valmennusuutisia

Kevään korvalla Turun Pallokerhon 2009 ikäluokka sai uuden vastuuvalmentajan pitkän linjan pallokerholaisesta, 45-vuotiaasta turkulaisesta Ville Koskisesta. Ville on monelle tuttu, sillä hän myös työskentelee seurassa. Työnsä ohessa hän harrastaa valmentamista.

Villellä on omaa pelaajataustaa juniorivuosilta sekä jalkapallosta että koripallosta. Pallokerhoon hän päätyi, koska seura tunnettiin perheessä jo entuudestaan. Miesten joukkueessa kausia kertyi useita.

- Pelasin kaksi kautta miesten kakkosjoukkueessa. Nousimme kahdessa kaudessa 6. divisioonasta neloseen. Sitten loppui pelaaminen muutamaksi vuodeksi opiskelujen takia. Opiskelujen jälkeen jatkoin pelaamista Raisiossa, kunnes taas veri veti kotiin ja tuttuun TPK:n miesten kakkosjoukkueeseen, Ville kertoo.

Joukkue saa Villestä kokeneen valmentajan, joka ymmärtää motivaation ja haasteellisuuden yhteydet jalkapalloharrastuksessa. Ville on päässyt seuraamaan läheltä myös useita pelaajapolkuja.

- Olen valmentanut jo melkein 30 vuotta. Aloitin Turun Nappulaliigan aluejoukkueessa teini-ikäisenä ja nyt ollaan (taas) TPK:n junnuja valmentamassa näin vanhempana. Valmennan tällä kaudella myös kerhon miesten joukkuetta, jota olen valmentanut jo vuodesta 2014 lähtien ja jossa pelaa edelleen samoja pelaajia, jotka tulivat 11–13-vuotiaana Turun Pallokerhoon, hän sanoo.

Lisäksi valmennustiimiä vahvistaa seuran valmennuskoordinaattori Mikko Vanne. Joukkueen valmennuksen uudistunutta kokoonpanoa Ville pitää hyvänä ja hän suhtautuu tulevaan luottavaisesti.

- Erittäin hyvällä mielellä aloitan tämän ”projektin”. Täydennämme valmentajakaverini Mikon kanssa toisiamme, joten uskon, että olemme hyvä yhdistelmä. Valmennus on yhteistyötä, ja meitä on toivottavasti jatkossakin tiimissä useampi kaveri, joista jokainen tuo omat vahvuutensa valmennusryhmään, pohtii uusi vastuukoutsi tilannetta.

Joukkueessa keskitytään nyt yhteiseen oppimiseen ja taitojen kehittämiseen. Tämä tarkoittaa myös pelikäsityksen kehittämistä.

- Haluan jokaisen pelaajan yrittävän tosissaan jokaisessa harjoituksessa. Sitä kautta tulee liikettä ja pallokosketuksia lisää. Haluan tukea pelaajien ajattelun ja ympäristön havainnoinnin kehittymistä. Tämä parantaa käsitystä pelistä. Samalla haluan muistuttaa rakkaudesta jalkapalloon. Se yhdistettynä sopivaan haasteeseen pitää toivon mukaan edelleen pelaajat kuningaslajin parissa, Ville toteaa.

Ilmapiirin luomista lähdetään rakentamaan jo keväällä, kun osa joukkueen pelaajista lähtee huhtikuussa treenileirille Saloun kaupunkiin Espanjaan. Leiriä inspiroivassa ympäristössä uusi luotsi pitää ensisijaisesti mahdollisuutena tutustua joukkueen pelaajiin. Ville kommentoi Espanjan matkaa itse näin:

- Elämässä tapahtuu joskus ihmeellisiä asioita. Aloitin valmentamaan joukkuetta kaksi viikkoa sitten, ja lähdemme heti Espanjaan treenileirille. Aivan loistavaa. Suurin tavoite itselleni on tutustua pelaajiin. Uskon jokaisen oppivan reissulla uutta. Yhtä tärkeitä ovat myös ainutlaatuiset kokemukset, joita kartutamme matkalla. Niitä voi jutella joskus myöhemminkin elämässä.

Joukkueena ja pelaajana kasvamista harjoitellaan koko kevään ajan. Joukkueessa on ensi kaudella valmentajan vastuulla todennäköisesti kaksi peliryhmää: yksi kakkosessa ja toinen kolmosessa. Valmennuksen mukaan jokaiselle annetaan mahdollisuus näyttää omaa aktiivisuuttaan. Valmentaja yksin ei kuitenkaan voi taata onnistumisia, vaan se vaatii ahkeruutta ja suunnitelmallisuutta myös pelaajilta. Myös jalkapallosta nauttiminen on valmennukselle tärkeää.

- Näillä mennään ja tehdään tästä kaudesta se paras kausi, jotta suurin osa pelaajista jatkaisi tätä hienoa ja rakasta lajia vielä vuosia eteenpäin, sanoo Ville.

Kun työ ja harrastus liittyvät molemmat jalkapalloon, voi rajanveto niiden välillä olla vaikeaa. Kai uusi valmentaja harrastaa jotain muutakin kuin jalkapalloa vapaa-ajallaan? Ville nosti vastaukseensa kaksi hänelle tärkeää harrastusta jalkapallon ulkopuolelta:

- Meillä asuu kotona perheenjäsen nimeltään Elvis. Elvis-koiran korkea ikä tuo omia haasteita välillä lenkitysharrastukseen. Harrastan myös biljardia, johon tutustuin lajina paremmin vuosi sitten. Joukkueessamme on hieno henki, ja kaverit ympärillä ovat loistavia. Porukassa voitto tuntuu aina paremmalta ja tappiota ei edes huomaa. Tai no ehkä huomaa, mutta sietää.

Hyvään henkeen panostetaan varmasti myös TPK 09-joukkueessa tänä keväänä. Koko joukkue toivottaakin Villen ja Mikon lämpimästi tervetulleeksi mukaan porukkaan!

Turun Pallokerho ry
Toimisto
Hippoksentie 6
20720 TURKU
toimisto(a)turunpallokerho.fi