Turun Pallokerho ry on perustettu Turussa 21.11.1935.

Seuraava perustamisvaiheista kertova teksti on seuran kunniapuheenjohtaja Rauni Paavolan kirjoittamasta artikkelista ”Portsan pojista Turun Pallokerho”. Artikkeli sisältyy seuran 80-vuotishistoriikkiin vuodelta 2015.

Pallokerhoa perustettaessa päätarkoitus oli tarjota Portsan kaupunginosan pikkupojille tilaisuus pelata järjestäytyneesti ja oikealla pallokentällä. Suurin osa portsalaisista pojista kuului tuolloin Mikaelin seurakunnan nuoriso-osastoon, jota ohjasi diakoni Seth Henriksson eli “Setä”. Myöhemmin seurakuntatyö ja palloilu yhdistettiin; perustettiin Mikaelin Pallokerho vuonna 1934.

Nuoriso-osaston pojat olivat urheilun “tärkeydestä” hieman eri mieltä, kuin seurakunnan johtohenkilöt ja muu “kirkkoväki”. He olivat asettaneet itselleen urheilun päämääräksi, johon he eivät katsoneet voivansa päästä seurakunnan holhouksessa. Poikien mielissä alkoi yhä voimakkaammin kangastella ajatus oman, rekisteröidyn palloiluseuran perustamisesta.

Lehdet kertoivat 23.11.1935 seuran perustamista koskevan uutisen:

“Turun Pallokerho, uusi jalkapalloseura perustettu

Torstaina (21.11.) kokoontui joukko asianharrastajia, pääasiassa tähänastisen Mikaelin Pallokerhon pelaajia, kaikkiaan kolmisenkymmentä henkilöä Koti-kahvilaan keskustelemaan uuden palloiluseuran perustamisesta. Kokouksen puheenjohtajana toimi hra Einar Mäkinen ja sihteerinä hra Tauno Laaksonen. Kun hanketta yksimielisesti kannatettiin, päätettiin seura perustaa ja hyväksyttiin sille nimeksi Turun Pallokerho (TPK). Samalla päätettiin liittyä Suomen Palloliittoon. Esitetty sääntöehdotus hyväksyttiin ja yhdistys päätettiin asianmukaisesti saattaa yhdistysrekisteriin. TPK:n puheenjohtajaksi valittiin hra Einar Mäkinen ja johtokunnan muiksi jäseniksi tulivat hrat Tauno Laaksonen, A. Paatelo, Hilding Backström, Paavo Suominen, E. Karlsson ja T. Tuominen”.

Rekisteröintiasiakirjan mukaan TPK:n kotipaikka oli Turku ja seuran tarkoituksena oli “harjoittaa pallourheilua terveellisenä, ruumiillisen kunnon, henkisen tason sekä reilun urheilutoveruuden kasvattajana sekä järjestämällä näytöksiä, juhlia ja kilpailuja sekä muillakin luvallisin keinoin hankkia varoja tarkoitusperiensä toteuttamiseksi”.

Perustamiskokouksessa hyväksyttiin seuralle peliasu: ”TPK:n pelipaidaksi hyväksyttiin sininen paita, jossa on 12 cm leveä valkoinen raita yli rinnan. Raidassa on kirjaimet TPK. Sukat ovat siniset ja on niissä yksi (1) leveä valkoinen raita. Maalivahdin paita harmaa.”

Seuran edustusjoukkue ilmoitettiin ensin piirin 3. luokkaan, minkä se voitti siirtyen 2. luokkaan. Kerran viikossa jäsenistö kokoontui Koti-kahvilaan viettämään kerhoiltaa ja suunnittelemaan toimintaa; varojen keräämiseksi järjestettiin mm. yleisiä tanssiaisia.

Turun Pallokerho ry
Toimisto
Hippoksentie 6
20720 TURKU
toimisto(a)turunpallokerho.fi